18 april 2025
Deze week maakte het kabinet bekend dat de sociale huren in 2025 en 2026 mogelijk bevroren worden. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit ook echt doorgaat. Daarom ontvangen huurders van Stek volgende week gewoon de brief met de aankondiging van de huurverhoging. Stek maakt in de brief het voorbehoud dat dit kan veranderen als de nieuwe regelgeving doorgaat.
Stek verhoogt de huren dit jaar minder dan maximaal is toegestaan, omdat we begrip hebben voor de woonlasten van onze huurders. Maar een algemene huurbevriezing vinden we onverstandig, onlogisch en onnodig. Er zijn veel effectievere maatregelen te bedenken om de koopkracht te verbeteren.
De streep door de huurverhoging van twee jaar betekent dat we tot 2030 zo’n € 200 miljoen minder kunnen investeren. Als dit doorgaat, moeten we plannen gaan schrappen. 650 woningen minder nieuwbouw bijvoorbeeld, of 2000 woningen minder in de verduurzaming. Geen uitstel, maar afstel. Dit doet pijn, omdat we weten hoe noodzakelijk onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw zijn.
Alle kosten stijgen. Huurders (en ook de mensen die niet huren) merken dit aan de prijzen in de winkel. Als woningcorporatie merken we het ook: de prijzen van bouw, onderhoud en verduurzaming stijgen mee met de algemene prijsontwikkeling. Lonen en uitkeringen stijgen gelukkig ook.
Als de huren meegroeien, zoals dat is afgesproken met het Rijk, kunnen we als corporatie blijven doen wat we moeten doen. Zorgen voor:
Stek ligt goed op koers om alle woningen te verduurzamen. Gemiddeld hebben onze woningen een A-label. Voor de komende jaren staat op de planning om elk jaar zo’n 300 woningen verder aan te pakken. De woningen worden comfortabeler en het energieverbruik daalt.
Stek ligt ook goed op koers om voldoende nieuwe woningen in de regio te bouwen. We bouwen volop, hebben plannen klaar voor de bouw van 2000 woningen en nog eens plannen voor 1000 woningen in voorbereiding. Daarmee kunnen we de vraag naar betaalbare woningen in de gemeenten in de regio beantwoorden.
We hopen van harte dat er compensatie komt. Wanneer het Rijk vindt dat huurders te veel betalen, zal het geld voor nieuwbouw en verduurzaming op een andere manier gevonden moeten worden. Accepteren dat de woningnood zo hoog blijft als nu, is geen optie. Accepteren dat mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen, is dat ook niet.
We gaan samen met onze huurdersorganisatie Huurdershart en de vier gemeenten in de regio de keuzes maken: waar laten we de pijnlijke consequenties landen? Onze hoop blijft dat dit niet nodig zal zijn, en dat het Rijk de middelen bij elkaar weet te brengen om de investeringen door te laten gaan.