25 maart 2025
In tijden van woningnood en stijgende huurprijzen zoekt Stek naar innovatieve oplossingen. Een mooi voorbeeld is een driejarige pilot met Friendswonen, een woonvorm waarbij vrienden samen een huurwoning kunnen delen. Stek start de pilot in 2025.
Friendswonen geeft alleenstaande starters de mogelijkheid om samen met vrienden of bekenden onder één gezamenlijk huurcontract te wonen. Het gaat om woningen waarin twee tot vier personen kunnen samenwonen. Alle huurders hebben gelijke rechten en huurbescherming en zijn samen verantwoordelijk voor het betalen van de huur. Dit concept biedt starters een kans op woonruimte, terwijl het woningaanbod efficiënter wordt benut.
Volgens Stek kunnen Friendswoningen een bijdrage leveren aan het verminderen van de woningnood. “We zien dat veel alleenstaanden moeite hebben om een betaalbare woning te vinden. Tegelijkertijd zijn er genoeg mensen die graag met vrienden willen samenwonen, maar daar in het huidige huurmodel weinig mogelijkheden voor hebben. Met deze pilot willen we onderzoeken of Friendswonen een blijvende oplossing kan zijn,” aldus een woordvoerder van Stek.
De woningen worden aangeboden via HureninHollandRijnland en toegewezen op basis van loting. Kandidaten zoeken zelf een huisgenoot of meerdere vrienden met wie ze willen samenwonen. Iedereen kan afzonderlijk reageren op de advertentie. Inwoners van de gemeente waar de woning staat, krijgen voorrang.
Bij de toewijzing wordt gekeken naar het gezamenlijk huishoudinkomen om te bepalen of de huurprijs passend is. Na toewijzing volgt een intakegesprek met de verhuurmakelaar. Deze legt goed uit hoe alles werkt. Het huurcontract wordt voor onbepaalde tijd afgesloten. Als een van de huurders vertrekt, zijn de achterblijvende friends zelf verantwoordelijk voor het aandragen van een nieuwe huisgenoot.
De pilot loopt tot eind 2027. Daarna zal Stek evalueren of deze woonvorm succesvol is en of het concept breder wordt uitgerold. “We hopen dat Friendswonen een waardevolle toevoeging is aan ons woningaanbod. Of het daadwerkelijk een blijvende woonoptie wordt, zal de komende jaren moeten blijken.