11 december 2020

Samenwerken in een krappe woningmarkt

Gezamenlijk de schouders zetten onder nieuwbouwplannen, werken aan een duurzaam woningbezit en oog hebben voor de leefbaarheid in de wijken. Dat zijn enkele speerpunten uit de Prestatieafspraken die Woonstichting Stek voor 2021 heeft gemaakt met de Bollenstreekgemeenten en de huurdersbelangenorganisaties. Deze week zijn ze - digitaal, maar toch feestelijk - getekend.

Nu ook de fusie met de Noordwijkse Woningstichting achter de rug is, zat Stek voor het eerst met vier gemeenten (Hillegom, Lisse, Teylingen én Noordwijk) en twee huurdersbelangenorganisaties (HBVB en SHN) om de  tafel. De genoemde drie partijen maken jaarlijks Prestatieafspraken, zoals de Woningwet dat voorschrijft. Sociale volkshuisvesting is een gedeelde verantwoordelijkheid en zo voelen alle gesprekspartners dat ook.

Gezamenlijk en lokaal

De afspraken met de gemeenten en huurdersbelangenorganisaties in de Bollenstreek zijn vastgelegd in vier documenten met elk een overkoepelend deel, dat voor alle vier de gemeenten gelijk is. Daarnaast is er ook nog een lokaal deel, met specifieke afspraken per gemeente. Daarin staan bijvoorbeeld de concrete bouwplannen voor de komende periode genoemd. De HBVB en de SHN zijn beiden betrokken geweest bij de totstandkoming van de overstijgende afspraken. De HBVB had daarnaast haar inbreng bij de afspraken voor Hillegom, Lisse en Teylingen, de SHN bij de afspraken voor Noordwijk.

Evenwichtigere woningmarkt

Inhoudelijk zijn de afspraken gebaseerd op het Stek-bod voor 2021 en de vier nieuwe gemeentelijke woonvisies. In zo’n woonvisie staan thema’s als nieuwbouw, betaalbaarheid, doelgroepen, wonen met zorg, het beheer van de voorraad aan woningen, verduurzaming en leefbaarheid. Alle vier de gemeenten hebben een evenwichtigere woningmarkt als doelstelling opgenomen in het nieuwe woonbeleid. Op dit moment zitten vooral de lage en middeninkomens in de knel. Door het toevoegen van de juiste woningen wordt gewerkt aan het verlagen van de druk op de woningmarkt en voldoende aanbod voor alle doelgroepen. Daarnaast wordt lokaal maatwerk ingezet om de toegang tot de woningmarkt voor starters te verbeteren en de doorstroming van senioren te bevorderen.

Bouwen, bouwen, bouwen

De SHN heeft inmiddels laten weten dat zij de Prestatieafspraken met de gemeente Noordwijk en Stek niet ondertekent. De huurdersbelangenorganisatie is ontevreden over de inspanningen die de gemeente verricht om voldoende sociale huurwoningen te bouwen.

Stek respecteert het standpunt van de SHN, maar tekent de afspraken wel. “Ook Stek ziet dat de vraag naar sociale huurwoningen in Noordwijk vele malen groter is dan het beschikbare aanbod”, zegt bestuurder Hans Al. “Onze conclusie is dat dit alleen kan worden opgelost door woningen bij te bouwen. De gemeente, SHN en Stek zijn daarover steeds met elkaar in gesprek. Stek heeft de financiële capaciteit om te bouwen. Het is aan de lokale politiek om te besluiten hoeveel en wanneer.”

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?