14 december 2022

Prestatieafspraken 2023 getekend

Met elkaar optrekken om samen doelen te bereiken. Op 12 december tekende Stek met vier gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk en twee huurdersbelangenorganisaties HBVB en SHN de prestatieafspraken voor 2023.

Voor het eerst in 2 jaar was de ondertekening weer op locatie. De Woningwet schrijft voor dat jaarlijks Prestatieafspraken worden gemaakt. Sociale volkshuisvesting is een gedeelde verantwoordelijkheid en zo voelen alle partijen dat ook.

Hans Al bestuurder van Stek zegt dat deze brede samenwerking zeker nu hard nodig is. “Bouwen, bouwen, bouwen. Dat is niet alleen wat wij willen, maar het Rijk en de Provincie ook. Laten we samen de kansen benutten.” De huurderbelangenorganisaties sluiten zich volledig aan bij deze uitspraak.

Gezamenlijk en lokaal

In alle gemeenten zijn nieuwbouwplannen, werken aan een duurzaam woningbezit en oog hebben voor de leefbaarheid in de wijken belangrijke thema’s. De financiële uitdagingen waar huurders voor staan krijgen extra aandacht met verschillende regelingen. Daarnaast is doorstromen naar passend wonen in alle gemeenten in 2023 ingevuld door een doorstroomadviseur. In de lokale afspraken in voor Noordwijk is te zien dat er extra aandacht komt voor ouderen en kwetsbare doelgroepen.

Versneld verduurzamen

Iedereen heeft te maken met hoge energiekosten, verduurzaming staat hoog op de agenda. Vanuit de landelijke overheid zijn de zogenaamde Nationale Prestatieafspraken gemaakt. Dit betekent dat Stek naast de afspraken die ze met gemeenten heeft, ook landelijke doelen moet halen. In de landelijke afspraken staat dat woningen met een E, F of G energielabel voorrang krijgen bij de verduurzaming en voor 2028 verbeterd moeten worden. In de prestatieafspraken met de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen is afgesproken om al in 2025 geen woningen meer te hebben met een energielabel F of G.

De gemeenten werken ondertussen hard verder aan de uitvoeringsplannen van de Transitievisie Warmte. Uiterlijk in 2024 moeten er plannen liggen over welke wijken gasloos worden en welke warmtevoorziening hiervoor in de plaats komt.

Prestatieafspraken per gemeente

Per gemeente zijn de prestatieafspraken voor 2023 beschikbaar. Wilt u meer lezen over de afspraken in uw gemeente?

> naar prestatieafspraken 2023