16 juli 2024

Duidelijkheid voor huurders Mozartlaan Voorhout

De huurders van het woongebouw aan de Mozartlaan in Voorhout krijgen van Stek de mogelijkheid om via een speciale regeling naar een andere woning te verhuizen. In het gebouw is gebruik gemaakt van materiaal, dat krimpt en uitzet. Dit geeft scheuren die ook alsmaar blijven ontstaan. De bewoners zijn tijdens een bijeenkomst op de hoogte gebracht.

“In de muren van het woongebouw en van woningen treedt al sinds kort na de oplevering in 2016 scheurvorming op. Onder andere het pleisterwerk barst en na herstel, barst het opnieuw. We hebben uitvoerige onderzoeken laten uitvoeren. Hieruit kwam naar voren dat het bouwmateriaal blijft krimpen en uitzetten. De constructie is extra onderzocht en valt binnen de veiligheidsnormen. Hoe dat voor de verdere toekomst zich ontwikkelt is onzeker. Daarnaast is wooncomfort van deze huurders al lange tijd niet zoals wij vinden dat het moet zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen onze huurders op voorhand de mogelijkheid te bieden om te verhuizen.” zegt Joke van den Berg, bestuurder van Stek

Bijeenkomst

De bewoners van het gebouw zijn in een bijeenkomst op de hoogte gebracht. Vanaf deze week worden persoonlijke gesprekken ingepland om alles nogmaals toe te lichten en individuele situaties in kaart te brengen. Huurders worden geholpen bij het vinden van en verhuizen naar een andere woning. Dit is een unieke situatie waar Stek maatwerk wil bieden.

Bouwmateriaal

Diverse onderzoeken en vervolgonderzoeken laten zien dat in het gebouw gebruik is gemaakt van materiaal met een sterk vocht absorberend en afgevend vermogen. Hierdoor blijven er scheuren ontstaan, omdat het materiaal blijft krimpen en uitzetten. De laatste onderzoeksresultaten hebben verder bevestigd wat we al een tijdje vermoeden. Het gebouw voldoet niet aan de eisen die Stek eraan stelt. In de omliggende gebouwen die in dezelfde periode zijn gebouwd, is zover bekend dit materiaal niet gebruikt. Wij zijn in gesprek met de bouwer over vervolgstappen.

Onzekerheid

Stek heeft een onafhankelijk constructeur onderzoek laten doen naar de constructie. Deze is veilig volgens de normen. Op twee plekken voldoet het gebouw echter niet aan de hoogste eisen. Daarvoor is een advies gegeven en Stek neemt daarop deze week aanvullende maatregelen. Voor de problemen met de scheurvorming is echter geen oplossing. Daarom houdt Stek er ernstig rekening mee dat het gebouw in deze vorm niet behouden kan blijven.