15 mei 2024

Onderhoud en verbeteren

“Wat een vooruitgang. Ben hier heel blij mee.” zegt een bewoner die net is voorzien van nieuwe kozijnen. Onlangs kon in Lisse het onderhoudsproject ‘vervangen kozijnen en glas in de Molenstraat’ starten. Bijna een jaar voorbereidingstijd ging eraan vooraf. De bestaande aluminium kozijnen worden vervangen. Er komen kunststof kozijnen met isolatieglas. Per dag wordt een woning aangepakt.

De 43 woningen aan de Molenstraat in Lisse zijn gebouwd in 1981. In die tijd werden aluminium kozijnen veel gebruikt. In de slaapkamers zijn deze zelfs nog met enkel glas. Technisch was het niet mogelijk om dit te vervangen voor isolatie glas.  De dikte van dit glas past niet in het oude kozijn.

Condens

De oude kozijnen zijn ‘niet-thermisch onderbroken’. Dit betekent dat het aluminium van buiten naar binnen uit één stuk bestaat. Zoals de meeste metalen geleidt aluminium warmte en kou erg goed. Aan de binnenkant van het kozijn kwam dan ook regelmatig veel condens. Tegenwoordig zijn aluminium kozijnen wel ‘thermisch-onderbroken’.

Recycling

De keuze voor nieuwe kunststof kozijnen is weloverwogen gedaan. De kunststof kozijnen zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Bovendien zijn de kosten over de hele levensduur fors lager.

Het project ligt op schema en is (als alles zo blijft gaan) half juni afgerond.

 

De eerste foto is de oude situatie. Op de volgende foto worden de nieuwe kozijnen geplaatst.