9 december 2024
Buiten winters weer, maar binnen is het behaaglijk warm. De huurders van het woongebouw Lilium hebben vandaag de langverwachte sleutel van hun nieuwe woning ontvangen. “We hebben er lang op moeten wachten, maar ik hoop dat we voor de kerst hier kunnen wonen.” zei een nieuwe huurder.
“Wij zijn blij dat Lilium nu helemaal bewoond is. Onze huurders hebben heel veel geduld moeten hebben, maar nu kunnen ze dan echt verhuizen naar hun appartement. En wij wensen hen heel veel woonplezier. Het pand staat er goed bij en de woningen zien er prachtig uit. We hebben er alle vertrouwen in dat de problemen aan de gevel duurzaam zijn opgelost. Kwaliteit van de woningen is hoog. Met een ruime opzet, volop daglicht en uitzicht, vlakbij voorzieningen, duurzaam gebouwd en energiezuinig.” zegt Joke van den Berg, bestuurder van Stek.
Een huurder die een sleutel in ontvangst nam, is blij met haar appartement op de bovenste verdieping. Ze gaf aan dat het wachten niet leuk was. Maar gaat nu vol energie schilderen en behangen om voor de kerst te kunnen verhuizen. “Alle verf en behang staan klaar en ik heb drie weken vrij genomen.” Iedere huurder heeft in een persoonlijke overdracht de belangrijkste zaken over de nieuwe woning uitgelegd gekregen. Wonen in een energiezuinige woning is echt anders dan in een traditionele woning. Daarom is er extra tijd voor uitleg.
In het woongebouw Lilium zijn 32 appartementen voor cliënten van Philadelphia. Daarnaast zijn er 24 twee- en driekamerappartementen voor reguliere sociale verhuur. De huurprijs ligt tussen de € 452,- en de € 647,- exclusief servicekosten. De woningen zijn van hoge kwaliteit en energiezuinig. Zo is een centrale warmte-koude-opslaginstallatie die alle woningen van warmte voorziet. De installatie gebruikt in de koude maanden de warmte die is opgeslagen in de bodem. En in de warme maanden brengt de installatie de warmte uit het gebouw terug de grond in. Het transport van deze warmte gaat via gesloten bodemlussen waar vloeistof doorheen stroomt. Deze bronnen gaan tot wel meer dan 80 meter diep de grond in onder het gebouw.
De oplevering is lang uitgesteld wegens problemen met doorslaand vocht. Uiteindelijk was een ontwerpfout in de aansluitingen van de prefab gevelelementen de oorzaak. De verbeterde brandveiligheid in het ontwerp, gaf in de praktijk een verzwakking van de waterdichtheid. Het opsporen en herstel hebben veel tijd gekost. Stek heeft voor deze uitzonderlijke situatie binnen haar mogelijkheden speciale regelingen beschikbaar gemaakt. Toch hebben de meeste huurders gewacht op vandaag en namen ze blij hun sleutels in ontvangst.