7 oktober 2024

Stek sluit aan bij Circulair West

Stek wil grote stappen zetten in circulair bouwen en onderhouden. Onze ambitie is om in alles wat we doen gebruik te maken van het uitgangspunt ‘afval bestaat niet’. We hebben al de nodige ervaring met het toepassen van hergebruikte producten en materialen bij nieuwbouw, renovatie en onderhoud.

Uitdagingen

Tegelijkertijd zien we ook nog veel kansen en uitdagingen alle ambities te halen. Hoe ontwikkelen en onderhouden we zo, dat het materiaalgebruik wordt geoptimaliseerd? Hoe wordt circulair bouwen het nieuwe normaal? Waarbij de beperkte milieubelasting zich vertaalt in een lagere prijs dan die voor nieuwe producten. In nieuwe producten is de milieubelasting namelijk niet verwerkt in de prijs. Hoe komen we tot ketens waarin de beschikbaarheid van her te gebruiken materialen optimaal is?

Voorbeeld

Een mooi voorbeeld van circulair bouwen is houtbouw. Het bouwen met biobased materialen – met name houtbouw – is één van de meest impactvolle strategieën om invulling te geven aan de klimaatdoelstellingen. Houtbouw kent veel voordelen, zoals vermindering van CO2-uitstoot en CO2-opslag. Bovendien zorgt hout voor een fijn leefklimaat. Stek gaat houtbouw toepassen in de projecten Geestwater (Lisse) en Nieuw Boekhorst (Teylingen).

Netwerk

Wij sluiten dan ook met veel enthousiasme aan bij Circulair West. Een netwerk van bevlogen partijen die zich inzetten voor een circulaire economie, en waarin partijen volop kennis en ervaringen uitwisselen. Zo maken we samen de volgende stappen mogelijk.